Χλωρίδα και Πανίδα

   Ο ’η Στράτης αν και μικρός σε μέγεθος έχει πλούσιο ανάγλυφο και συγκριτικά με άλλα παρόμοιας έκτασης νησιά αρκετά υπόγεια νερά. Ως συνέπεια της γεωλογικής ποικιλομορφίας και της επάρκειας ύδατος εμφανίζει ποικιλία βιοτόπων και περιλαμβάνεται στο Δίκτυο "NATURA 2000".
Το μεγαλύτερο βέβαια μέρος του νησιού αποτελείται από λόφους, όπου κυριαρχούν οι θαμνότοποι αποτελούμενοι κυρίως από φρύγανα. Ευτυχώς η μονοτονία του τοπίου διασπάται από την παρουσία πολλών βελανιδιών, που συναντιούνται σε αρκετές περιοχές και δίνουν κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μια ευχάριστη νότα πράσινου στη χρυσοκόκκινη απόχρωση των φρυγάνων και σκιά και δροσιά στους επισκέπτες
Μεταξύ των λόφων δημιουργούνται ρεματιές, οι μεγαλύτερες σε μήκος στη Δυτική πλευρά του νησιού, που συγκροτούν βιότοπους υδρόφιλης χλωρίδας και πανίδας. Οι ρεματιές αυτές καταλήγουν σε παραλίες, σε δυο τρεις από αυτές μάλιστα κατά την άνοιξη δημιουργούνται εποχιακοί υγρότοποι, που αποτελούν τόπο ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά στο ταξίδι τους προς Βορρά.
Οι Βόρειες ακτές του νησιού, αποτελούνται από ένα μεγάλου μήκους γκρεμό σε αρκετή απόσταση από τη θάλασσα, που καταλαμβάνεται από ένα πολύ όμορφο δάσος βελανιδιάς.
Στη Βορειοανατολική πλευρά υπάρχει μια μεγάλη αμμώδης ακτή που εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση προς το εσωτερικό σχηματίζοντας ένα μικρό αμμοθινικό οικοσύστημα.
 Τέλος οι Νοτιοανατολικές ακτές αλλά και κάποιες περιοχές στο Δυτικό τμήμα αποτελούνται από απότομα βράχια φτωχά σε βλάστηση αλλά ιδανικά για το φώλιασμα γερακιών και θαλασσοπουλιών. Για τα τελευταία ιδανικούς τόπους αναπαραγωγής αποτελούν οι δύο μεγάλες (Βέλια και Δώδεκα Απόστολοι), αλλά και οι πολλές μικρότερες βραχονησίδες που υπάρχουν γύρω από το νησί.
Όσον αφορά το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι αρκετά πλούσιο, αν και τα τελευταία χρόνια κατά κοινή ομολογία όσων ασχολούνται με την παράκτια αλιεία, διαπιστώνεται μια τάση ελάττωσης των πληθυσμών των ψαριών. Ιδαίτερη μνεία χρειάζεται στο ότι στις θαλασσοσπηλιές που υπάρχουν γύρω από το νησί βρίσκουν καταφύγιο μεσογειακές φώκιες monachus - monachus (λάβετε υπόψη σας ότι το θαλάσσιο πάρκο των Βορείων Σποράδων βρίσκεται πολύ κοντά). Είναι πιθανό να δείτε κάποια κατά τις απογευματινές ώρες ακόμη και από την προκυμαία του οικισμού.
Τα περισσότερα από τα στοιχεία που ακολουθούν για την πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού είναι το προϊόν των εργασιών που έγιναν από μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κατά τα σχολικά έτη:
2002-2003 «Περί ανέμων και υδάτων» - Πουλιά και ψάρια του τόπου μας, υπό την εποπτεία των καθηγητών Θεοδώρου Χρήστου και Ρούσση Αθανασίας και
2003-2004 «Η χλωρίδα του Αγίου Ευστρατίου» υπό την εποπτεία των καθηγητών
Μάνθου Ιωάννη και Δρακονταειδή Ευάγγελου.

Χλωρίδα                        Πανίδα