Χλωρίδα

Δάση    Θαμνότοποι    Ρεματιές    Αμμώδεις ακτές    Βραχώδεις ακτές

   Οι θαμνότοποι του νησιού συγκροτούνται κυρίως από φρύγανα λόγω της ικανότητας που εμφανίζουν να προσαρμόζονται σε όλων των ειδών τα εδάφη και να εποικίζουν γυμνά εδάφη ή εκτάσεις που καλλιεργούνταν παλιότερα αλλά πλέον έχουν εγκαταλειφθεί, πράγμα που συμβαίνει στον Αη Στράτη που μέχρι τη δεκαετία του 1960 καλλιεργείτο σχεδόν σε όλη του την έκταση. Εμφανίζουν γενικά μεγάλη πυκνότητα αν και σε κάποιες περιοχές είναι αραιότερα ή διακόπτονται από μικρές λιβαδικές εκτάσεις.
    Το επικρατέστερο είδος είναι η Αστοιβή ή Κοκκιναστουβιά κατά την τοπική ονομασία (Sarcopoterium spinosum) αλλά συναντάμε και πολλούς θάμνους του είδους Κενταύρεια η αγκαθωτή ή Αστουβιά για τους ντόπιους (Centaurea spinosa), ενώ σε κάποιες περιοχές συναντάμε και Αλογοθύμαρα (Anthyllis hermanniae).
    Στα κενά μεταξύ των θάμνων, αλλά και σε ελεύθερες περιοχές ευδοκιμούν σε μεγάλους πληθυσμούς οι Ασφόδελοι (Asphodelus fistulosus), οι οποίοι συχνά καταλαμβάνουν ολόκληρα λιβάδια, ο Νάρθηκας ή Άρτικα όπως τον αποκαλούν εδώ (Ferula communis), ο Φλώμος (Verbascum), η Δενδρομολόχα (Lavatera arborea), το Ασπράγκαθο (Galactites tomentosa), το Γαϊδουράγκαθο (Carduus corymbosus), και τα Αμάραντα (Limonium sinuatum).
Ανάμεσα στους θάμνους ή και σε κάποιες περιπτώσεις μέσα σ' αυτούς αναπτύσσονται επίσης πολυάριθμα ποώδη και ψυχανθή όπως Αγριόκρινα (Ornithogalum umbelatum), Αγριομάρουλα (Leontodon tuberosus), Αγριοβιολέτες (Malcomia flexuosa), Αγριοτρίφυλλο (Trifolium uniflorum), διάφορα και εδώδιμα αγριόχορτα όπως ραδίκια, ζωχοί, σπαράγγια, λάπατα κ.ά.
Στις περιοχές που είναι ελεύθερες από θάμνους αλλά και μέσα στον οικισμό θα συναντήσετε επίσης διάφορα Αγροστώδη, Μολόχες (Malva sylvestris), Ξυνίθρες (Oxalis perscarpae), Πικραγγουριές (Ecballlium elaterium), Παπαρούνες (Papaver rhoeas), Αγριομαργαρίτες(Anthemis arvensis), Στεφανωτά χρυσάνθεμα (Chrysanthemum coronarium), χαμομήλι
και διάφορα αγριολούλουδα.

Πανίδα