Ονοματολογία
   
Το νησί του Αη-Στράτη, το νοτιότερο νησί των Θρακικών Σποράδων, οφείλει το όνομά του στον όσιο Ευστράτιο τοy θαυματουργό, που σύμφωνα με τη βιογραφία του, όπως παραδόθηκε σε χειρόγραφο που πριν λίγες ακόμη δεκαετίες φυλασσόταν στον ναό των Πέντε Μαρτύρων του νησιού, μόνασε κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του και απεβίωσε στο νησί (κατά τη διάρκεια του 9ου).
1
    Το νησί μαρτυρείται για πρώτη φορά με το όνομα San Strati, Άγιος Ευστράτιος, στο έργο του Φλωρεντινού γεωγράφου και περιηγητή Chr.Buondelmondi (1420 περίπου).
2 Εικάζεται ότι το νησί του Αγίου Ευστρατίου μπορεί να ταυτιστεί με τα νησιά που απαντούν σε ιστορικές και φιλολογικές πηγές με τα ονόματα Χρύση (όνομα που αποδίδεται σε πολλές πόλεις και νησιά που είχαν σχέση με μεταλλεία χρυσού),3 Νέαι ή Νέα,4 αλλά και την Αλόννησο.5
    Στις επόμενες σελίδες θα παραθέσουμε σε αδρές γραμμές την ιστορική πορεία του νησιού μας.
Επιλέξτε χρονολογική περίοδο από τα αριστερή στήλη.
 

1 Βλ. Iωάννης Αργ. Γιάννος, Ιστορία της νήσου Αγίου Ευστρατίου (Αη-Στράτη). Από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα. Χρυσή, Αλόννησος, Νέαι, Ιερά, Αθήνα 1983, αυτόθι 59-61 (στο εξής: Ιω. Γιάννος, Ιστορία). Σύμφωνα με τον Ιω. Γιάννο, Ιστορία 62, το όνομα του νησιού μπορεί να ετυμολογηθεί και από τον Ευστράτιο έναν από τους Πέντε Μάρτυρες στους οποίους είναι αφιερωμένος ναός του νησιού.
2 Βλ. Ιω. Γιάννος, Ιστορία 59, όπου παρατίθενται όλες οι ομόριζες ονομασίες της νήσου.
3 Βλ. διεξοδικά και με παραθέματα πηγών Ιω. Γιάννος, Ιστορία 17-24.
4 Βλ. Ιω. Γιάννος, Ιστορία 24-28.
5 Βλ. Ιω. Γιάννος, Ιστορία 43-57.

Αρχική σελίδα